Politika

Igor Popović: Provokacija da je da takozvano Kosovo podnosi tužbu protiv sopstvene države

Unapred izgubljena bitka

04. 05. 2021. 13:57 | FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović ocenio je danas da mogućnost da će Priština podneti tužbu protiv Srbije za navodni genocid ne postoji čak ni u teoriji i da je nezabeleženo u istoriji međunarodnog prava da jedna teritorija tuži vlastitu državu.

"Provokacija da će krajem sledeće godine tzv. Kosovo podnetu tužbu protiv sopstvene države, samo je neuspešna kupovina vremena, jer i u Prištini znaju da je takav naučno-fantastični scenario nemoguć i u pravnom smislu ništavan", naveo je Popović u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, Kosovo, kao teritorija pod protektoratom međunarodne zajednice, po rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, nije, niti može biti subjekt međunarodnog prava i što pre Priština prihvati realnost, to će mogućnost za nastavak dijaloga i pronalaženje kompromisa biti izvesnija.

"Baveći se ovakvim besmislicama, političari iz Prištine pokazuju da nemaju jasnu i realnu politiku, niti volju da grade politiku mira, već samo rade na rasplamsavanju separatističkih i ekstremističkih strasti", rekao je Popović. (kraj) vbr/dpv

Share: