Potreban dijalog sa LGBTIQ

18:02 17. 05. 2021. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije (EU) Sem Fabrici rekao je danas da je Srbija ostvarila napredak u poslednjih nekoliko godina u pogledu borbe priotiv diskriminacije LGBTIQ osoba što se može videti na primeru organizovanja Prajda i naglasio kako još ima potrebe za debatovanjem o pravima LGBTIQ populacije.

Fabrici je na tribini povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT) u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) rekao da je cilj EU obezbeđivanje prava svih pojedinaca da vole onoga koji je drugačiji i naglasio da će se EU angažovati u dijalogu i podršci organizacijama civilnog društva koje brane ljudska prava i poštovanje različitosti.Fabrici je rekao da EU pokušava da zasnuje politiku na osnovu podataka, a da podaci iz anketa iz 2019. godine kažu da je 43 odsto LGBTIQ osoba u Srbiji i dalje suočeno sa diskriminacijom, dok je kod trans osoba taj procenat i do 60 odsto. 

On je rekao da će Evropska komisija insistirati na tome da u Srbiji postoji politički dijalog sa pripadnicima LGBTIQ populacije i da će o tome biti reči i u izveštaju o napretku Srbije. (kraj) vip/bdb/dpv

Share: