Gledati u budućnost

14:58 23. 05. 2021. FoNet | Davor Pašalić

DIMITROVGRAD - Posle razgovora sa šefom bugarske države Rumenom Radevom u Dimitrovgradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da rešenje istorijskih problema između dve zemlje treba ostaviti za sobom i razmišljati o budućnosti. Bugarski predsednik izjavio je da je Sofija priznala nezavisnost Kosova i da ta pozicija ne podleže promeni, ali da Bugarska podržava dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao jedinom putu za rešenje problema.

"Mi smo prijatelji i braća i rešavamo ono malo stvari što nas je u prošlosti razdvajalo", rekao je Vučić, uz podsećanje da je bilo suviše problema u prošlosti da bismo mogli da dozvolimo probleme u budućnosti.

Vučić je ocenio da pripadnici bugarske nacionalne manjine u Srbiji treba da budu most prijateljstva i da Srbija nema nikakav problem u vezi s postojanjem medija i udžbenika na bugarskom jeziku.

"Ukoliko neko želi da promeni ime, to može da učini za 10 do 15 minuta. Nemamo nameru da menjamo nazive ulica po ličnostima iz bugarske istorije", rekao je Vučić.

Napominje da ne reagujemo kada neko tvrdi da su Pirot i Niš Bugarska.

"Ma koliko se neko trudio da izazove tenzije, iz Srbije će stići samo pozitivan odgovor", izjavio je Vučić, uz konstataciju da su odnosi Beograda sa Srbijom dobri, iskreni i prijateljski.
Bugarski predsednik rekao je da ta zemlja pomaže Beogradu na putu ka Evropskoj uniji.

Nakon što je s Vučićem prisustvovao otkrivanju spomenika srednjevekovnim prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju, Radev je ocenio da se radi o simbolu duhovne povezanosti dva naroda, "koji pišu istom ćirilicom”.

"Nismo samo istorijski bliski, već imamo i zajedničku budućnost. Ovaj spomenik je simbol prijateljstva i saradnje i pokazuje da smo sposobni da se s poštovanjem odnosimo prema razlikama, jer drugog načina nema", izjavio je Radev.

On je pripadnicima bugarske nacionalne manjine poručio da budu slobodni i ponosni, čuvaju svoj duh, jezik i identitet, ali i da ne zaborave da treba da budu lojalni građani Srbije.

Navodeći da Bugarsku godišnje poseti gotovo 500 000 turista iz Srbije, a da je broj posetilaca još veći u suprotnom smeru, Radev je konstatovao da ljudi pokazuju put kojim treba da idemo. (kraj) is/drp/nm

Share: