Medijske preporuke Srbiji

17:45 01. 06. 2021. FoNet | Bojan Bednar

BRISEL - Srbija bi trebalo da stvori povoljno okruženje za slobodu izražavanja, bez straha i da osigura da pretnje, fizički napadi, nasilje i slučajevi narušavanja privatnosti protiv novinara i blogera budu adekvatno i brzo rešavani, navodi se u izveštaju Evropske komisije o poglavljima 23 i 24 u delu o medijima.

U dokumentu se navodi da je Srbija u decembru 2020. godine usvojila akcioni plan za primenu Medijske strategije i da je uspostavila dve radne grupe, koje uključuju predstavnike medija - jedna da prati primenu strategije, a druga da se bavi pitanjima bezbednosti novinara.

Kada je reč o prvoj preporuci, koja se tiče okruženja za rad medija i slobode izražavanja, slučajevi pretnji novinarima ostaju glavna briga kada je reč o nesmetanoj slobodi izražavanja i dalje se mora jačati u praksi.

Većina medijskih udruženja povukla se iz radne grupe za bezbednost novinara u martu 2021. godine, aludirajući na govor mržnje i kampanju kleveta protiv novinara i predstavnika civilnog sektora koji su dolazili od šefa poslaničke grupe vladajuće stranke, uprkos usvajanju kodeksa ponašanja poslanika u decembru 2020. godine. (kraj) ivt/bdb/dpv

Share: