Neizdrživo licemerje

18:14 20. 09. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ovo jedan od najtežih dana za Srbe na Kosovu i Metohiji, pozvao da se smanji stopa licemerja "koja je neizdrživa prema Beogradu", a Srbe da ne nasedaju na provokacije Prištine.

On je istakao da je još sinoć znao da Priština planira pokrete specijalnih snaga na sever Kosova i da je to jutros nešto posle šest sati urađeno, dodavši da je ovo šesti put da je ROSU upao s dugim cevima i snajperistima.

Predsednik Srbije kaže da je "sit poziva obema stranama" i pozvao one koji uporno pozivaju i Beograd i Prištinu na uzdržanost da kažu šta je Srbija uradila, čime je napala ili ugrozila drugu stranu, osim što govori da ih ne poštuje kao državu.

Vučić je najavio da će pozvati međunarodnu zajednicu i reći im: "Ili ćete da provodite Briselski sporazum, ili nemojte više da nas zamajavate", uz molbu da urazumi nerazumne, a ako to ne urade, Srbija će umeti da zaštiti svoju zemlju i, ako bude neophodno, doneće značajne ekonomske mere.

Danas je,kaže, razgovarao s evropskim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Đosepom Boreljom čije je neke predloge odbio. Negira da evropski predstavnik Miroslav Lajčak stoji iza ideje o postupanju ROSU; prethodno je saopštio da su iz Prištine poslali 350 "do zuba naoružanih specijalaca" da rade posao "saobraćajne policije za skidanje tablica", te da su im danas smetale i srpske tablice iz Vranja na ambulantnom vozilu koje je vozilo bolesnike i da su skidali tablice suverene države. (kraj) is/and/nm

 

Share: