Politika

Beogradski bezbednosni forum

Uskoro novi član Open Balkan

28. 10. 2021. 12:02 | FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je danas na Beogradskom bezbednosnom forumu da je inicijativa Otvoreni Balkan (Open Balkan) danas klub tri zemlje, ali i da će se "vrlo uskoro desiti" da će ta inicijativa postati "klub četiri" a na kraju i "klub šest", aludirajući da će obuhvatiti ceo Zapadni Balkan.

Sporazum Otvoreni Balkan za sada podrazumeva stvaranje slobodne ekonomske zone između zemalja potpisnica - Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kao i ukidanje graničnih kotrola na tom prostoru od 1. januara 2023. godine.

Starović je na panelu "Saradnja između regiona - Mogućnosti za Centralnu i Jugoistočnu Evropu" istakao da "Otvoreni Balkan" i inicijativa za stvaranje slobodnog tržišta pod okriljem EU nisu sukobljeni procesi.

"Sve tri zemlje koje su deo Otvorenog Balkana -Srbija, Severna Makedonija i Albanija - su veoma posvećene i aktivne kada je reč o stvaranju Zajedničkog regionalnog tržišta, a u skladu sa Berlinskim procesom", naglasio je Starović, i dodao da je glavna razlika između dve inicijative u tome što je "Otvoreni Balkan" ambiziozniji i predviđa ukidanje graničnih kontrola među državama članicama sporazuma.

Sa druge strane, bivša potpredsednica Vlade Crne Gore i ministarka za evrointegracije Gordana Đurović ocenila je da bi najbolje bilo zadržati se na inicijativi za Zajedničko regionalno tržište nastaloj u okviru Berlinske inicijative, a koji je vezan i za Ekonomsko-investicioni plan EU.

Međutim, na direktno pitanje moderatora da li očekuje da se Crna Gora pridruži "Otvorenom Balkanu", odgovorila je da "mislii da se premišljaju oko uključivanja posle sastanka u Tirani, da ima različitih glasova u Vladi ali da tek treba videti kakva će odluka biti doneta".

Kada je reč o regionalnoj i međuregionalnoj saradnji, Starović je istakao da "naš narod ima dve dimenzije identiteta - verujemo da pripadamo Balkanu ali i Centralnoj Evropi, i zato je naša regionalna politika uobličena oko Srbije kao najvažnije i najvrednije veze između Balkana i Centralne Evrope".

Državni sekretar u mađarskom ministarstvu spoljnih poslova i trgovine Peter Starai ocenio je da "šta god da se desi sa takvim inicijativama, od stvaranja slobodnog tržišta do otvaranja granica - to je sve dobro ali ništa od toga ne može da zameni procesa evrointegracija"."Ako ne bude napretka, države će se osetiti ostavljene na cedilu - i zato mi u Mađarskoj veoma glasno podržavamo proširenje, jer verujemo da, ako nema perspektive za zemlje regiona da napreduju u evrointegracijama, to neće doneti više stabilnosti regionu, a naškodiće i nama", poručio je Starai.

Generalni sekretar Centralnoevropske inicijative (CEI) Roberto Antonione ocenio je da regionalne organizacije mogu pomoći u pronalasku odgovora na brojne izazove sa kojima se suočavaju države i njihovi građani."Ljudima su potrebni odgovori bez obzira da li se radi o pandemiji ili ekonomiji, kulturi, transportu, nauci -ali iznad svega, smatram da je razgovor o konkretnim politikama najvažniji, i tu je uloga CEI i sličnih organizacija ključna", rekao je Antonione. (kraj) dar/mr/dj

Share: