Otvorena vrata Otvorenog Balkana

13:50 04. 11. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Vrata regionalne inicijative Otvoreni Balkan su otvorena za Prištinu, Sarajevo i Podgoricu, poručeno je nakon današnjeg sastanka čelnika Srbije, Albanije i Severne Makedonije, država koje koji su pokretači inicijative.

Privrednici iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije su 100 odsto uz inicijativu Otvoreni Balkan, ali traže da se politički dogovori pretoče u realnost, a na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, albanskog premiejra Edija Rame i zamenika makedonskog premijera Nikole Dimitrova dogovoreno formiranje saveta za primenu dosadašnjih dogvora postignutih u okviru te inicijative.

Imali smo ozbiljan sastanak sa predstavnicima poslovne zajednice ove tri zemlje i svi oni su 100 odsto uz ovu inicijativu jer vide koristi od nje, ali je frustrirajuće da ono što se dogovorimo nismo u stanju da primenimo, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s Ramom i Dimitrovom. 

Vučić je naveo primer da kamioni proizvođača i izvoznika nekad čekaju po 20-30 sati na granici sa robom, uprkos svim dogovorima, zbog čega je načelno postignut dogovor da službe na graničnim prelazuma rade i subotom i nedeljom.

Želimo da napravimo razliku da ljudi za godinu-godinu i po dana idu bez ikakvih granica od Beograda do Tirane ili od Niša do Skoplja. (kraj) vip/ivt/dpv

Share: