Zlo je i dalje tu i vreba

22:05 09. 11. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Danas nije dan samo za sećanje, već za još jednu opomenu i svest o tome koliko je malo potrebno da se uđe u tamu koja proždire, poručila je premijerka Ana Brnabić na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Brnabić je na Memorijalnom koncertu "Kristalna noć" rekla da zato danas opominjemo da nije reč samo o tome da ne budemo žrtve ili zlikovci, već je najvažnije da ne budemo nemi posmatrači.

"Zlo je i dalje tu, vreba i vrlo je moguće da je banalno, kako je tvrdila Hana Arent, jer tog 10. novembra u Berlinu videla su se nasmejana lica ljudi ispred razbijenih radnji Jevreja", upozorila je premijerka.

"Zato danas opominjemo i imamo obavezu da ne budemo nemi i da nam ništa što liči na komunikaciju sa pukim divljaštvom nikada više ne bude smešno, a pogotovo ne nama u Srbiji, jer, poput Jevreja, znamo šta je pogrom, proterivanje, paljenje crkava, hapšenje, samo zbog pripadnosti jednom narodu, zbog vere i jezika", poručila je Brnabić.

Istakla je da je naša dužnost da se sećamo svih nevinih žrtava i stradalnika i u sistemu koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, koji kod nas, kako kaže, predstavljaju simbol banalnosti zla.

"Zato na ovom mestu kažem da Vlada snažno podržava inicijativu predsednika Srbije da se šetalište na levoj obali Save, od Gazele do Brankovog mosta, nazove Obalom jasenovačkih žrtava". (kraj) is/mr/dpv

Share: