Bivša vlast dovela Rio Tinto

21:29 01. 12. 2021. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodano je večeras da je bivša vlast 1. februara 2012. godine odobrila kompaniji Rio Tinto izvođenje radova i bušenje prečnika pola metra za istraživanje rude litijuma, i to je prvi i jedini dokument do sada koji u suštini dozvoljava bilo kakvo bušenje i pravljenje bušotina na teritoriji Srbije.

To je jedina odluka koja na bilo koji način dira integritet zemljišta, rekao je Vučić u vanrednom "obraćanju naciji" i objasnio da Rio Tinto i njegova ćerka-firma Rio Sava eksplorejšn nemaju trenutno nikavih radnji na istraživanju, niti će ih imati do donošenja konačnih odluka.

On je istakao da je Rio Tinto dobio rok od nešto više od godinu dana da napravi studije o uticaju na životnu sredinu, a da taj proces još nije ni počeo, i da se nikakve odluke do tada neće donositi.

Ta studija nije dovoljna, imaju još dve faze, ukazao je Vučić.

On je pokazao devet dokumenata koji su nekadašnje vlade od 2004. godine potpisivale sa Rio Tintom i pročitao datume o datim dozvolama za istraživanje do 2012. godine. (kraj) vip/dal//dpv

Share: