Neutralnost nije izolacija

17:19 03. 12. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Srbija je odgovoran, pouzdan i predvidiv partner NATO, a Alijansa prihvata odluku Srbije o vojnoj neutralnosti, rečeno je danas u debati "Srbija-NATO saradnja - 15 godina Partnerstva za mir", u kojoj su se mogle čuti i zamerke zvaničnom Beogradu zbog saradnje sa Rusijom.

Šef Odeljenja Ministarstva spoljnih poslova za NATO i Partnerstvu za mir Saša Kostić rekao je da je Srbija odgovoran, pouzdan i predvidiv partner NATO i zajednički interes je da se unapređuje dijalog i partnerska saradnja u očuvanju stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Kostić je naglasio da je Srbija 14. decembra pre 15 godina postala članica programa Partnerstvo za mir i tokom tog perioda postignut je značajan i vidljiv napredak u partnerskoj saradnji, "koja ima kontinuitet uzlaznog trenda, posebno u protekle četiri godine".  Prema njegovim rečima, NATO je nezaobilazan partner Srbije, sedam od osam susednih zemalja su članice Alijanse, a NATO je, kroz misiju KFOR, prisutan na delu teritorije Srbije.

Kosovo i Metohija je najznačajniji političko-bezbednosni izazov za Srbiju, cenimo angažovanje misije u pokrajini, ali postoje zabrinutost zbog pojedinih procesa, odnosno aspiracija Prištine da formiraju klasičnu vojnu oružanu formaciju, rekao je Kostić. 

Članstvo Srbije u NATO apsolutno nije tema, ni za Srbiju, verovatno ni za NATO i cenimo što članice tog saveza imaju razumevanje za politiku vojne neutralnosti zvaničnog Beograda, naveo je Kostić.

On je rekao da nema izazova i rizika u saradnji sa NATO i da vojna neutralnost ne znači izolaciju. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: