Nerazumevanje Otvorenog Balkana

16:41 06. 05. 2022. FoNet | Milica Rilak

FIRENCA - Mnogi ljudi, pa i evropski političari, imaju narativ da je inicijativa "Otvoreni Balkan" uspela da razjedini region umesto da ga ujedini, ali mislim da je to tako zato što su neki uložili mnogo resursa da se takav narativ zapati, ocenila je danas premijerka Ana Brnabić u izjavama za medije posle učešća na konfernciji u Firenci.

Brnabić je posle učešća na panelu "Кriza i promene – Evropska perspektiva Zapadnog Balkana" u okviru Кonferencije o stanju u Uniji, u organizaciji Evropskog univerzitetskog instituta, za domaće medije izjavila da je inicijativa "Otvoreni Balkan" otvorena za sve, ali da nikoga neće moliti da joj se priključi.

"Mi i naši partneri u inicijativi, Severna Makedonija i Albanija, konstantno pozivamo sve ostale da se priključe. Sigurna sam da će privreda i stanovnici ostalih zemalja i teritorija, kada vide prednosti te inicijative, izvršiti pritisak na političare da batale prazne priče i da se posvete pragmatičnim stvarima koje znače bolji kvalitet života i konkurentniju ekonomiju na Zapadnom Balkanu", rekla je Brnabić. (kraj) is/mr/dpv

Share: