Osuda Vulinovog govora mržnje

12:39 26. 05. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 35 osudila je danas javne istupe ministra Aleksandra Vulina u kojima Albance stalno naziva "Šiptarima", vređajući dostojanstvo te nacionalne manjine, a tim izjavama ruši se i dostojanstvo institucija, pre svega MUP, na čijoj zvaničnoj stranici se objavljuje Vulinov govor.

U saopštenju te radne grupe ukazano je da se neprimerenim izjavama Vulina čini nenadoknadiva šteta ne samo u domaćoj javnosti, već dijalogu Beograda i Prištine, srpsko-albanskim odnosima i regionalnoj i međunarodnoj reputaciji zemlje, a šalje se poruka da ne postoji iskrena želja političke elite u Srbiji da dođe do pomirenja i trajnog kompromisnog rešenja u vezi sa statusom Kosova.

Zbog toga su pozvali premijerku Anu Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao glavnog pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine, da se izjasne o otvorenim oblicima diskriminacije i govora mržnje prema albanskom narodu koji trajno vulgarizuju i primitivizuju politički prostor u zemlji, i osude ga. (kraj) vbr/dal/dj

Share: