Rat vodi u svetski krizu hrane

22:57 17. 07. 2022. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić i nemački stručnjak za agroekonomiju Gido Šmit-Traub složili su se da će nastavak rata u Ukrajini gotovo izvesno izazvati svetsku krizu u snabdevanju hranom i da je jedini način da se to izbegne da sukob što pre prestane.

Rat u Ukrajini je produbio postojeću krizu u sistemu proizvodnje i potrošnje hrane, koja je posledica pandemije i smanjenih prihoda, kao i klimatskih promena koje se širom sveta dramatično odražavaju na poljoprivrednu proizvodnju“, rekao je Šmit-Traub na predavanju „Kako će se budućnost odraziti na poljoprivredu, hranu i vodu“, održanom u okviru programa CIRSD “Lideri budućnosti“, čiji su polaznici postdiplomski studenti iz svih krajeva sveta.

Šmit-Traub, koji je izvršni direktor Mreže UN za rešenja održivog razvoja, dodao je da Ujedinjene nacije predviđaju izbijanje nemira zbog gladi na mnogim kontinentima i podsetio da je „Arapskom proleću“ prethodila kriza sa hranom, a nekoliko godina kasnije je dovelo do velikog talasa migracija ka Evropi. (kraj) is/bdr

Share: