SAD podržava dijalog

08:32 27. 07. 2022. FoNet | Katarina Tomović

VAŠINGTON - Radimo zajedno na definisanju pitanja koja su važna za Sjedinjene Američke Države (SAD) i vašu zemlju, poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken, posle sastanka sa predstavnicima kosovske delegacije Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, prenosi danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

Na sastanku u Vašingtonu, Blinken je zahvalio gostima na gostoprimstvu prema ljudima izbeglim iz Avganistana i na podršci Ukrajini.

Rekao je da su razgovarali i o "kritičnim pitanjima regionalne bezbednosti", ali nije predočio više detalja.

Kako je napisao na Tviter nalogu, "SAD podržavaju evroatlantske i međunarodne integracije Kosova, kao i dijalog Kosova i Srbije koji omogućava Evropska unija (EU)".

Osmani je u izjavi medijima rekla da je sastanak bio odličan i da se još jednom potvrdilo da "Kosovo nema većeg i boljeg prijatelja od SAD".

Ona je kazala da je bilo reči i o jačanju subjektiviteta Kosova na međunarodnom planu, potrebi da Kosovo bude članica NATO, kao i "konstruktivnoj ulozi Kosova u dijalogu sa Srbijom".

Osmani je dodala da se detaljno razgovaralo o nekim od dogovora postignutih u okviru tog procesa, kao što je energetski.

Prema njenim rečima, američka administracija je jasno stavila do znanja da proces dijaloga treba da bude fokusiran na međusobno priznavanje, "što je i potvrđeno tokom tog sastanka".

Još jedno pitanje koje je pokrenuto na sastanku je uloga koju Rusija ima u destabilizaciji Zapadnog Balkana preko svog "satelita Srbije", naglasila je Osmani

Ona smatra da "sekretar Blinken, kao i predsednik Džozef Bajden, veoma dobro znaju ovu istoriju ruskih namera u našem regionu".

"Ni u jednom trenutku ne skreću pažnju sa toga, što su i potvrdili, kako bismo zajedno radili na tome da zaustavimo ove tendencije destabilizacije u našem regionu", istakla je Osmani.

Narod Kosova stoji uz Ukrajinu, rekla je ona i pomenula sankcije koje je Priština uvela Rusiji, "istog dana Amerika kada ih je odobrila".

Kurti je ocenio da je sastanak sa američkim državnim sekretarom bio "veoma srdačan" i preneo da su od Blinkena zatražili "povećanje američkih investicija na Kosovu, kao i povećanje komercijalne razmene dve zemlje".

Prema izveštaju RSE, Blinken je rekao da su nezavisnost i suverenitet Kosova nepovratni i da mora postojati upornost na izgradnji demokratskih i inkluzivnih institucija.

Izrazio je američku podršku dijalogu Prištine i Beograda, smatrajući taj proces načinom za postizanje sporazuma za normalizaciju odnosa koji bi trebalo da bude zasnovan na međusobnom priznanju. (kraj) zvs/kt/dj

Share: