Sukcesor Ugovora iz 1925?

12:36 10. 08. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Pokret obnove Kraljevine Srbije zatraži je danas od nadležnih državnih organa da istraže mogućnost da se Srbija prijavi kao sukcesor ugovora Kraljevine SHS iz 1925, koji potpisnicima omogućava slobodan režim eksploatacije i istraživanja prirodnih resursa Svalbarda u Norveškoj, oblasti bogate najkavlitetnijim ugljem na svetu i drugim mineralima.

"Fokus koji je stavljen na ruske ugljenokope u subpolarnom arhipelagu zbog sitauacije u Ukrajini, ukazao je na ovaj praktično zaboravljeni dokument koji je potpisalo 46 država članica, uključujući i Kraljevinu SHS, čime se i pojavila mogućnost za isticanje zahteva da Srbija bude jedan od sukcesora", rekao je lider Pokreta i koalicije NADA Vojislav Mihailović.

Kako je istakao, iako postoje nejasnoće u vezi sa kontinuitetom važenja ugovora zbog protoka vremena kao i prava Srbije da bude pravni sledbenik nekadašnje Kraljevine SHS, izuzetno je važno razmotriti mogućnosti da Srbija ostvari pravo na eksplotaciju najkaviltenijeg uglja i drugih minerala u Norveškoj oblasti Svalbard, koja je do 1871. bila "ničija zemlja".(kraj) vbr/kt/dj

Share: