Impuls evrointegracijama

09:50 02. 09. 2022. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Poslanica Evropskog parlamenta Teri Rajntke izjavila je da pravo okupljanja garantovano ne samo Ustavom Srbije, već da se na poštovanje tog prava Srbija obavezala članstvom u Savetu Evrope i da se nada da će Vlada u narednim danima s organizatorima Evroprajda pronaći pragmatično rešenje, dodavši da će se u septembru priključiti Prajdu.

"Pravo okupljanja nije garantovano samo Ustavom Srbije. Kada je postala članica Saveta Evrope 2003. godine, Srbija se obavezala da poštuje Evropsku konvenciju ljudskih prava: poštovanje osnovnih sloboda, zaštita manjina, pravo na okupljanje. Sigurna sam da je Vlada Srbije svesna ovog opredeljenja i obaveza koje iz toga proizilaze", rekla je Rajntke za Juropijen vestern Balkans (European Western Balkans EWB).

U pisanoj izjavi za EWB ona je navela da je i dalje uverena da se konstruktivno rešenje po pitanju održavanja Evroprajda u Beogradu može naći i da bi uspešan i miran Evroprajd dao pozitivan impuls procesu evropskih integracija Srbije. (kraj) vbr/dj

Share: