MUP diskriminiše Bošnjake

14:11 05. 10. 2022. FoNet | Davor Lukač

NOVI PAZAR - Bošnjačko nacionalno veće (BNV) saopštilo je danas da je hitno uputilo dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova za dostavljanje informacije o broju kandidata te nacionalnosti koji su se prijavili na konkurs za upis 300 polaznika na osnovnu obuku pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, jer imaju informaciju da nije primljen nijedan Bošnjak.

Nakon objavljivanja spiska primljenih kandidata, na osnovu odluke ministra policije, konstatovano je da na spisku nema niti jednog Bošnjaka. Iz tih razloga, kao i nezvaničnih informacija da se na konkurs prijavilo više desetina kandidata bošnjačke nacionalnosti, Veće je u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zatražilo zvanične informacije kako bi moglo adekvatno da reaguje.

Zbog toga će, kako se najavljuje, BNV uputiti pisma Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Misiji OEBS u Srbiji, Kancelariji poverenice za zaštitu ravnopravnosti i ostalim institucijama koje su zadužene za pitanja diskriminacije. (kraj) vbr/dal/dj

Share: