Poražavajući izveštaj o napretku

13:22 12. 10. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Poslanik Pokreta slobodnih građana (PSG) Natan Albahari ocenio je danas da je poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u Evropsku uniju samo još jedan porazan dokaz o upornom nazadovanju i ne sprovođenju neophodnih reformi na putu evropskih integracija, saopštila je ta organizacija.

Upozoravali smo vlasti da se EU integracije moraju shvatiti pre svega kao proces usklađivanja Srbije sa evropskim vrednostima, a ne kao tehničko cenjkanje sa EU, da suština tog procesa nije formalno usvajanje zakona i propisa koji se posle ni ne moraju sprovoditi, ako ne odgovaraju vladajućoj garnituri, a najčešće ne odgovaraju, budući da označavaju vladavinu zakona, uvođenje reda, poštovanje prava i demokratskih institucija, istakao je Albahari.

On je dodao da Srbija, čak i ova i ovakva na čelu sa Aleksandrom Vučićem mora da se opredeli i da učini sve da se ovo nazadovanje u EU integracijama zaustavi jer je od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, u samo šest od 35 poglavlja napredovala za jednu ocenu na skali 1-5, "što je najbolji pokazatelj razmera sprovedenih reformi". (kraj) vbr/dal/dj

Share: