SAD podržava Kosovo

12:24 19. 10. 2022. FoNet | Darko Radović

PRIŠTINA -  Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ponivo je danas u Prištini američku podršku učlanjenju Kosova u evroatlanske institucije.

"Ponosan sam što mogu da kažem da je Kosovo mnogo doprinelo našoj zajedničkoj agendi", rekao je Eskobar nakon susreta s predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Osmani je na konferenciji za novinare izjavila da je Priština uvek bila konstruktivna strana u dijalogu sa Srbijom i da je spremna da se dodatno angažuje u tom procesu sa ciljem intenziviranja razgovora.

Ona je, međutim, optužila Beograd da ne sprovodi do sada postignute sporazume, da nastavlja sa "zastrašivanjem Srba na Kosovu" i finansiranjem "paralelnih" struktura.

Nakon sastanka sa Osmani, Eskobar je razgovarao i s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Kurti je posle sastanka oonovio svoj stav da je spreman na postizanje sporazuma sa Srbijom, uz međusobno priznanje.

"Kosovo je pokazalo da je konstruktivna i kreativna strana u procesu dijaloga (sa Srbijom). Spremni smo da postignemo pravno obavezujuće sporazume za potpunu normalizaciju odnosa, sa međusobnim priznanjem", rekao je Kurti.

Poseta Eskobara Kosovu dolazi u trenutku kada se u javnosti govori o "francusko-nemačkom" predlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, podseća Radio Slobodna Evropa.  (kraj) dar/dj

Share: