Izabrana nova vlada

19:16 26. 10. 2022. | Milica Rilak/Ivana Šanjević

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas novu Vladu, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, sa 157 glasova "za" i 68 "protiv", a glasanju nije prustvovalo 25 poslanika.

Poslanici su se o članovima Vlade, njenom programu i predsedniku Vlade izjasnili javnim glasanjem, i to prozivkom, a glasalo je 225 poslanika.

Brnabić je dobila podršku većine poslanika za svoj treći mandat na čelu Vlade Srbije, njen kabinet ima 28 ministara, i sastoji se od 25 ministarstava, uz tri ministra bez portfelja.

Zamenik premijerke i ministar spoljnih poslova je Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane je Miloš Vučević, a potpredsednik i ministar finansija je Siniša Mali.

Na čelu novog resora unutrašnje i spoljne trgovine je Tomislav Momirović, ministar privrede je Rade Basta, ministarka šumarstva Jelena Tanasković, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministar građevinarstva saobvraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka energetike i rudarstva Dubravka Negre, a ministarka pravde Maja Popović.

Ministarstvo za evrointegracije od danas vodi Tanja Miščević, a za ministra državne uprave i lokalne samouprave izabran je Aleksandar Martinović.

Ministar za ljudska i manjinska prava je čelnik stranke vojvođanskih Hrvata (DSHV) Tomislav Žigmanov, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar prosvete Branko Ružić, ministar za nauku i tehnološki razvoj Jelena Begović, ministar zdravlja Danica Grujičić, ministar za rad Nikola Selaković a ministarka za demografiju i brigu o porodici Darija Kisić.

Ministar turizma i omladine je Husein Memić, ministar sporta Zoran Gajić, kulture Maja Gojković, a ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Novi ministar informisanja i telekomunikacija je Mihajlo Jovanović, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević, dok su ministri bez portfelja Novica Tončev, Đorđe Milićević i Edin Đerlek. (kraj) is/mr/ivt/bdr

Share: