Razočaran odlukom Prištine

15:07 27. 10. 2022. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kristofer Hil izjavio je da je razočaran i zabrinut zbog odluke premijera Kosova Aljbina Kurtija da uprkos pozivima SAD, Evropske unije (EU) i Kvinte ne produži rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama.

"Vlada Sjedinjenih Američkih Država je, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, u više navrata tražila od Vlade Kosova da produži period implementacije preregistracije vozila. Razočarani smo i zabrinuti zbog odbijanja Vlade Kosova da prihvati zahteve i savete svojih najbližih međunarodnih partnera po ovom pitanju", rekao je Hil za Blic.

Dodao je da pozdravlja nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela i pozvao obe strane da nastave sa učešćem u tom dijalogu.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar prethodno je takođe pozvao prištinske vlasti da produže rok.

On je ponovio da SAD u potpunosti podržavaju francusko-nemačku inicijativu za dijalog Beograda i Prištine, rekavši da očekuje trenutak kada bi javnost sa njom mogla biti zvanično upoznata. (kraj) vbr/bdb/dj

Share: