Kosovo mora da ispuni zahteve

19:29 10. 11. 2022. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas Glasu Amerike da Kosovo mora da ispuni zahteve Zapada o zameni registarskih tablica i o formiranju Zajednice srpskih opština, a smatra da je Beogradu jasno da je povlačenje Srba iz kosovskih institucija beskorisno.

Eskobar je ocenio da je trenutna situacija na severu Kosova prilično opasna, nakon što su lokalne institucije ostale bez srpskih službenika.

"Bili smo vrlo jasni i otvoreni u pogledu onoga što očekujemo od obe strane. Od Kosova smo zatražili jednogodišnji period implementacije kako bismo sproveli javnu kampanju i pripremili ugroženu zajednicu da bude spremna da promeni registarske tablice automobila", kazao je Eskobar, prenosi Kosovo onlajn.

Dodao je da su pozvali Kosovo da na dnevni red stavi formiranje Zajednice srpskih opština opština i istakao da je to zahtev.

"Sa naše tačke gledišta i stanovišta partnera iz Kvinte, to je zahtev i ostaćemo čvrsti po tom pitanju. Što se tiče srpske strane, svaki protest treba da bude miran, a odlazak Srba iz institucija nije koristan. Pozivam obe strane da budu spremne da odmah ispune ta pitanja", rekao je Eskobar.

Eskobar je istakao da je vreme za više dijaloga i da su Sjedinjene Države bile veoma jasne tokom pregovaračkog procesa o tome kakva su očekivanja od Kosova.

"Bili smo jasni da pitanje Zajednice srpskih opština mora da bude na dnevnom redu. Razgovarao sam sa mnogima na Kosovu koji to podržavaju i koji su voljni da pomognu da Kosovo ispuni svoje međunarodne obaveze“, kazao je Eskobar.

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Srbija pokušava da prikrije odbijanje francusko-nemačke inicijative za sporazum pokušajima da destabilizuje situaciju na severu Kosova, Eskobar je istakao da se ne slaže sa tim.

"Ne mislim tako. Što se tiče francusko-nemačkog predloga prerano je da vagamo odgovore. Trenutna kriza mora se tretirati onakva kakva jeste. Postoje tenzije koje rastu zbog nedostatka komunikacije, nedostatka koordinacije i nedostatka volje za učešćem i punim uključivanjem u dijalog", naveo je Eskobar.

Naglasio je da bez obzira na rezultate izbora za Kongres u Sjedinjenim Američkim Državama, neće biti promene u američkom pristupu Zapadnom Balkanu.

"Naš stav o Zapadnom Balkanu je da ovaj region treba da se integriše u zajednicu zapadnih demokratskih zemalja, što znači članstvo u Evropskoj uniji za sve, članstvo u NATO za one koji to žele i regionalna integracija za sve kako bi se rešile razlike između njih, i ništa od toga se neće promeniti zbog ishoda izbora", rekao je Eskobar. (kraj) is/dpv

Share: