Dalje angažovanje u dijalogu

11:47 22. 11. 2022. FoNet | Ivana Šanjević/Anđelija Stojković

BEOGRAD - Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je imao "veoma dobar" razgovor s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je od njega zatražio da nastavi sa svojim konstruktivnim angažovanjem u procesu dijaloga sa Prištinom.

Hil je novinarima ispred Palate Srbije rekao da je sa Vučićem razgovarao o Briselskom procesu i da SAD veoma cene angažovanje Evropske unije u tom dijalogu i njihov pristup, uveren da je moguće naći rešenje kada proces vode osobe takvog diplomatskog ranga kao što su Đozep Borelj i Miroslav Lajčak.

Lično, smatram da je izuzetno impersivno da je čovek takvog statusa i imena kao što je Đozep Borelj bio angažovan osam sati u dijalogu Beograda i Prištine. Nastavićemo da podržavamo EU u tim naporima, rekao je Hil.

Dodao je da će biti potrebno da se obe strane (Srbija i Kosovo) angažuju u tom procesu, a konstruktivan angažman je pravi pristup.

Hil je rekao da je EU uradila sjajan posao, ali je naveo da se ne sme dozvoliti da jedan hitan problem, kao što su registarske tablice, stane na put važnim pitanjima, kao što je sveobuhvatan pristup u rešavanju nepremostivih razlika.

Unija je jasno stavila do znanja da im je potrebno više od 48 sati, što su dva dana, i mislim da je EU jasno stavila do znanja da bi volela da vidi još 363 dana. Mislim da sve strane shvataju da treba da ostanu pri tome, rekao je Hil.

Ne bih ovo tumačio kao neuspeh dogovora, već ono što se dogodilo zahteva dodatne razgovore i da se vrate dijalogu što pre. Da se to dogodi, treba biti fleksibilan i angažovan o temama koje iznose evropski pregovarači, rekao je Hil. (kraj) dar/ivt/dj

Share: