Usaglasiti politiku sa EU

11:37 14. 12. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Pokret Ne davimo Beograd (NDBG) ocenio je danas da Srbija treba da usaglasi spoljnu politiku sa Evropskom unijom, jer je u suprotnom, država na putu da izgubi svog najvažnijeg strateškog partnera, i pozvao vlast da se jasno izjasni o tome da li je Srbija već odustala od EU i da građanima objasni posledice te odluke, saopštila je ta organizacija.

Kako je istaknuto, pregovori o pristupanju već su efektivno blokirani, jer je već sada jasno da otvaranja novih klastera niti pregovaračkih poglavlja neće biti, kao ni preliminarnog zatvaranja već otvorenih, a i sve su jači glasovi u prilog suspenziji bespovratne razvojne pomoći EU Srbiji, a od skora se preti i ponovnim uvođenjem viza za putovanje u države Šengena.

Pokret NDBG smatra da Srbija ne treba da menja svog glavnog strateškog partnera, a da pored usklađivanja spoljne politike sa EU, treba da insistiramo i na postizanju evropskih standarda i u oblastima kao što su poštovanje zakona, slobode medija i borbe protiv korupcije. (kraj) dar/dal/dj

Share: