SAD podstiču dijalog

17:37 12. 01. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ozbiljno i odgovorno pristupa svakoj novoj eskalaciji do koje dolazi usled jednostranih poteza Prištine i ostaje posvećena politici mira, stabilnosti, dijaloga i konstruktivnog stava prema svim otvorenim pitanjima, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je tokom radnog ručka sa specijalnim savetnikom u Stejt departmentu SAD Derekom Šoleom istakao da očekuje da SAD prepoznaju napore Srbije i da iskoriste svoj nesumnjivi uticaj i podstaknu Prištinu da ispuni preuzete obaveze u skladu sa prihvaćenim i potpisanim sporazumima.

On je pozvao SAD da podstaknu Prištinu na nastavak dijaloga u duhu iskrene i otvorene razmene predloga za rešavanje konkretnih izazova.

Šole je naglasio da će SAD uvek podržati sve napore koji se ulažu u cilju održanja mira i stabilnosti, kaže se u saopštenju.

Istakao je da se SAD zalažu da se u fokus stavi agenda prema kojoj strane u dijalogu treba da se usmere na razgovore o takozvanom francusko-nemačkom predlogu za rešavanje krize na Kosovu i na brzo formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić i Šole razgovarali su i o energetskoj bezbednosti, inicijativama za regionalno povezivanje i jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana, i o neiskorišćenim potencijalima u razvoju bilateralne i ekonomske saradnje Srbije i SAD.

Vučić i Šole su konstatovali da je intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa zajednički strateški interes obe zemlje i da treba dodatno unaprediti napore obe strane ka još bržem i svestranijem jačanju saradnje u brojnim oblastima.

Vučić je istakao da je posebno zadovoljan zbog sve većeg interesovanja američkih kompanija za ulaganje i poslovanje u Srbiji i zbog toga da je poslovna elita SAD prepoznala odlične investicione potencijale Srbije i stabilno poslovno okruženje u kojem strane kompanije uspešno privređuju već dugi niz godina, dodaje se u saopštenju. (kraj) dar/bdb/dpv

Share: