ZSO bez državnosti

20:10 19. 01. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Nastojanja da se povuku priznanja Kosova u međunarodnoj zajednici su gubljenje vremena i energije, izjavio je danas za N1 specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole, koji je dodao da je za Sjedinjene Američke Države značajno da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude formirana.

Mislimo da je to u skladu sa Ustavom Kosova, ali velika je razlika između Republike Srpske i buduće ZSO, objasnio je Šole.

On nije hteo da govori o pojedinostima koje se tiču mogućih nadležnosti ZSO, dodajući da se ti detalji moraju "izglancati" kroz dijalog. 

Upitan o medijskim nagađanjima oko takozvanog francusko-nemačkog predloga, za koji predsednik Aleksandar Vučić kaže da uključuje neki vid priznavanja nezavisnosti Kosova, Šole je još jednom rekao da ne želi da govori o pojedinostima.

Sjedinjene Države podržavaju dijalog uz posredstvo EU, a cilj je normalizacija u pravcu međusobnog priznanja, kazao je američki diplomata, dodavši da je evropski predlog osnov za pregovore i da je fleksibilan.

Govoreći kako bi moglo da se ostvari članstvo Kosova Ujedinjenim nacijama, kada su protiv toga Rusija i Kina, Šole je rekao da će biti teško, ali da će SAD nastaviti da se zalažu za to.

Nastojanja da se povuku priznanja Kosova u međunarodnoj zajednici su gubljenje vremena i energije, ocenio je Šole.

On je poručio da su SAD zabrinute zbog uticaja Rusije na Balkanu.

Rusija je proteklih godina pokazala da je spremna da koristi energente da vrši negativan uticaj, rekao je on, uz ocenu da je Moskva u Ukrajini pokazala pravo lice i da ceo svet treba da se ujedini protiv onoga što tamo radi.

Na pitanje o medijskim slobodama, naveo je da se SAD uvek time bave i da je prilikom posete regionu poručio da će s tim nastaviti.

Medijske slobode su prioritet za SAD u svim delovima sveta, zaključio je Šole. (kraj) is/ivt/dpv

Share: