Razgovori o ZSO u utorak

21:28 30. 01. 2023. FoNet | Bojan Bednar

PRIŠTINA - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini saopštila je danas da su predstavnici kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani i premijera Kosva Aljbina Kurtija potvrdili učešće na diskusiji o Zajednici srpskih opština (ZSO) koja će biti održana u utorak, preneo je KoSSev.

Zatvoreni okrugli sto predstavnika albanske i srpske zajednice, koji uključuju predstavnike kosovske političke scene i vlasti i civilnog društva biće održan u ambasadi SAD.

Podseća se da je to u skladu sa ranijim izjavama visokih američkih zvaničnika da će se raditi na dijalogu o ZSO, čak i ako izostane podrška vlasti, odnosno "sa Kurtijem ili bez njega".

Svoje prisustvo je već potvrdio ministar Nenad Rašić, zamenica kosovskog premijera Donika Gervala potvrdila je da je dobila poziv, a prethodno je i iz kabineta Vjose Osmani saopšteno da će poslati predstavnika.

Kurti je rekao da nije dobio poziv i da neće da prisustvovati događaju, ali su iz američke ambasade u Prištini večeras su potvrdili da će članovi kabineta kosovske predsednice i premijera prisustvovati sastanku.

Naglasili su da su pozvali različite grupe predstavnika civilnog društva, vladinih zvaničnika, političkih lidera i diplomata.

Portparol ambasade SAD je za Kallxo rekao da je diskusija organizovana s ciljem angažovanja oko ZSO, ali i unapređenja integracije Kosova u evropske i evroatlantske strukture.

Naveo je da je cilj SAD da unaprede međusobno razumevanje za angažovanje u vezi sa ZSO, u podršci dijalogu Kosova i Srbije uz posredovanje EU.

"Ovu diskusiju organizujemo u skladu sa našim održivim ciljem da unapredimo integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture i kao odraz našeg dugogodišnjeg prijateljstva i podrške narodu Kosova", rekao je portparol ambasade.

Share: