Recipročna prava manjina

21:03 04. 02. 2023. FoNet | Velimir Ilić

PRIŠTINA - Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio večeras, posle sastanka sa predstavnicima albanske i bošnjačke zajednice u Srbiji, da normalizacija odnosa Beograda i Prištine mora obostrano da garantuje prava manjinama, sledeći starndarde Evropske unije.

"Normalizacija odnosa Kosova i Srbije mora da garantuje prava manjina u obe zemlje recipročno i u skladu sa standardima EU. Danas sam se sreo sa liderima albanske i bošnjačke zajednice u Srbiji, koji samo zahtevaju ista prava koja uživa srpska zajednica na Kosovu", objavio je Kurti na Tviteru, uz fotografije sa čelnikom SDA Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom, predstavnikom Albanaca sa juga Srbije u skupštini Srbije Šaipom Kamberijem i poslanicima Enisom Imamović i Selmom Kučević. 

U saopštenju Vlade Kosova, koje su preneli prištinski mediji na albanskom, navodi se da je Kurti sa predstavncika albanske i bošnjačke manjine u Srbiji razgovarao "o sastavnim elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije" i da je njihova delagacija zahtevala reciprocitet prava sa Srbima na Kosovu. (kraj) vip/dpv

Share: