Srbija da uvede sankcije

20:09 08. 02. 2023. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil izjavio je večeras da Srbija treba da uradi ono što je u njenom interesu i da se pridruži sankcijama Rusiji.

"Zlu se treba suprotstaviti, a Evropska unija to radi", rekao je Hil na Generalnoj skupštini Američke privredne komore u Srbiji.

Hil je izjavio da je rat u Ukrajini ugrozio svetsku privredu, kao i globalno snabdevanje žitaricama i energentima.

Postoje razlike između EU i Srbije, a jedna je odbijanje Beograda da uvede sankcije prema Moskvi, rekao je Hil, uz konstataciju da građani Srbije imaju iskustva sa međunarodnim sankcijama .

Potrebno je da Srbija radi u skladu sa svojim interesima i da se pridruži EU. Srbija ima pravo da želi da se priključi EU, naveo je Hil, uz tvrdju da proces ulaska u Uniju zahteva strpljenje.

Moralni kompas Srbije treba da bude usmeren prema Zapadu, izjavio je Hil.

Uz tvrdnju da je Srbija deo Evrope, Hil je poručio da za Beograd “više EU ne znači manje SAD” i dodao da je rešenje kosovskog problema važno ne samo za Beograd i Prištin, već i za EU.

I posle 10 godina projekat Zajednice srpskih opština na Kosovu nije završen. Da li će dogovor biti postignut zavisi od truda, upornosti i kreativnosti Beograda i Prištine, izjavio je Hil.

Prema njegovim rečima, interes stranih investitora i Vašingtona je da Srbija bude snažnija i stabilnija.

Budućnost Srbije je članstvo u EU, to nema alternativu, ocenio je Hil. (Kraj) is/drp/bdr

Share: