Formirati ZSO

17:09 15. 03. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić danas je, na sastanku s poslanicima Nacionalne skupštine Francuske Frederikom Petijem i Marin Amle, izjavio da je Beograd opredeljen za dijalog sa Prištinom, ali uz ispunjenje osnovnih preduslova, među kojima je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Poseban aspekt, kada je reč o našem evropskom putu, čini Poglavlje 35 koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine. Svesni smo da samo dijalog predstavlja način da se sačuva mir i stabilnost za sve koji ovde žive.Zato smo za dijalog nedvosmisleno opredeljeni, ali uz ispunjenje osnovnih preduslova – da se konačno, posle decenije čekanja, formira ZSO, da se za Srbe na KiM osigura bezbednost i da konačno prestane najbrutalnije i svakodnevno kršenje osnovnih ljudskih prava našeg naroda od strane Prištine i Aljbina Kurtija lično“, rekao je Orlić, navodi se u saopštenju.

Poslanici Nacionalne skupštine Francuske poručili su da, kada je reč o značaju formiranja ZSO i očuvanju bezbednosti Srba na KiM, u Evropskoj uniji danas postoji nedvosmislen konsenzus. (kraj) dar/lč/bdr

Share: