Sporazum do kraja godine

11:22 16. 03. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Voleo bih da vidim postignut sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova u ovoj kalendarskoj godini, izjavio je danas u Beogradu specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Mislim da je to moguće, rekao je Eskobar novinarima, odgovarajući na pitanje o rokovima za postizanje i primenu evropskog sporazuma o Kosovu, o kojem će se u subotu razgovarati u Ohridu.

Eskobar je izjavio da bi voleo da srpska zajednica na Kosovu učestvuje na izborima na toj teritoriji, kao i da Srbi već sada učestvuju u svim institucijama Kosova.

Zajednica srpskih opština je važan korak u odnosima Srbije i Kosova i jasno je da je to obaveza, predviđena brojnim dokumentima, naveo je Eskobar.

Prema njegovim rečima, na sastanku u Ohridu ne očekuje se nikakvo potpisivanje, ali se želi dogovor o tome kako napredovati.

Eskobar je izjavio da je svrha njegove posete Beogradu da radi s političkim liderima u regionu, kako bi se napredovalo po evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, uz tvrdnju da je to sporazum o normalizaciji, a ne priznanju.

On je rekao da je stav SAD da je evropski predlog najbolja prilika za Beograd za napredovanje u procesu normalizacije.

Očekujemo da sve strane budu ozbiljne, fleksibilne i konstruktivne, da Kosovo i Srbija imaju mirne, predvidive i konstruktivne odnose, od čega će korist imati ceo region, naveo je Eskobar.

On je izjavio da je aktuelni proces važan za brže evropske političke i ekonomske integracije celog Zapadnog Balkana.

Želimo da Kosovo bude povezano sa svim evropskim strukturama. To će koristiti celom regionu, rekao je Eskobar.

Voleli bi da asocijacija kosovskih opština sa većinskim srpskim stanovništvom bude značajna za odnose Beograda i Prištine. To će se dogoditi, ali je pitanje kada, izjavio je Eskobar, uz konstataciju da bi bilo poželjno da kosovski Srbi učestvuju na izborima.

Što se toga tiče, ne postavljamo uslove. Samo želimo da Srbi učestvuju na izborima i u zajedničkim kosovskim institucijama, rekao je Eskobar.

On je izjavio da je Priština prihvatila formiranje zajednice srpskih opština kao međunarodnu obavezu.

To je obaveza čak i ako se ne postigne sporazum između Beograda i Prištine, naveo je Eskbar.

Prema njegovim rečima, sporazumom se otvaraju šira vrata evropskoj ekonomskoj integraciji 20 miliona ljudi sa Zapadnog Balkana. (kraj) dar/drp/dj

Share: