Dosta problema u Srbiji

22:23 20. 03. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

VAŠINGTON - Problemi u nezavisnosti sudstva, kršenja slobode izražavanja, korupcija u vladi, rodno nasilje i nasilje nad LBGTQ osobama su neki od osnovnih problema uočenih u Srbiji, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu za 2022. godinu, prenosi Glas Amerike.

Kršenja ljudskih prava u Srbiji ogledaju se u izveštajima o ponižavajućem ponašaju u policijskim stanicama, lošim uslovima u zatvorima, ozbiljnim problemima u nezavisnosti sudstva, ozbiljnom kršenju slobode izražavanja i medija, uključujući nasilje, pretnje nasiljem, neopravdana hapšenja i istrage protiv novinara, navodi Stejt department.

Pored toga, dodaje se, problemi su i ozbiljna korupcija u vladi, izostanak istraga i utvrđivanja odgovornosti za nasilje na polnoj osnovi, kako u porodici, tako u partnerskom odnosu, seksualno nasilje, rano stupanje u brak u romskoj populaciji, trgovina ljudima, kriminal i nasilje i targetiranje LGBTQ osoba.

Vlada je preuzela korake da identifikuje, istraži, goni i kazni zvaničnike koji su kršili ljudska prava, kako u policiji, tako i u vladi, nakon što je to izašlo u javnost, ali mnogi posmatrači veruju da brojni slučajevi korupcije, društvenog i nasilja u porodici, napada na civilno društvo i drugi zločini nisu prijavljeni i da su prošli nekažnjeno, ističe se u izveštaju.

Podseća se da je slučaj braće Bitići i dalje je pod istragom, uz ocenu da nema bitnog pomaka u ostvarivanju pravde za žrtve i nejasno je koliko vlasti aktivno istražuju taj slučaj.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovale su glorifikovanje ratnih zločincaca i to što vladini zvaničnici odbijaju da uklone mural ratnom zločincu Ratku Mladiću, kao i što sprečavaju aktiviste da to urade, ukazali su iz američke vlade.

Stejt department navodi da su ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić iskazivali podršku osuđivanim ratnim zločincima i da je Vulin nakon formiranja nove vlade postao direktor Bezbednosno informativne agencije.

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović optužena je za remećenje javnog reda i mira i za vređanje službenog lica zato što je jajima gađala mural u Beogradu koji veliča Mladića, nakon što je policija zabranila okupljanja oko murala, navodi Stejt department.

U izveštaju se, takođe, navodi da, iako je to Ustavom zabranjeno, postoje izveštaji da je policija tukla pritvorene i maltretirala osumnjičene, najčešće tokom hapšenja ili pritvora, pokušavajući da dobije priznanje.

Podseća se da su mediji objavili da je u Novom Sadu predato 11 žalbi protiv policije u tom gradu za torturu, ali da nijedan policajac nije suspendovan.

Međunarodne i domaće nevladine organizacije navele su da je sudstvo podložno korupciji i političkom uticaju, a vladini zvaničnici i narodni poslanici nastavili su da javno komentarišu otvorene istrage i rad tužilaca i sudija, navodi Stejt department u izveštaju i ukazuje da dužina suđenja ostaje razlog za zabrinutost.

Nezavisni mediji rade, ali su sputavani jer je medijsko tržište prezasićeno vladinim i provladinim medijima, navodi se u izveštaju i dodaje da su najveći distributeri plaćenog sadržaja Junajted Medija i Telekom Srbija, koja je u većinskom državnom vlasništvu.

Mediji zavise od države za reklame, što pogoduje vladajućim ličnostima, a opozicioni lideri nemaju pristup medijima, navodi Stejt department.

Ističe se da je Nezavisno udruženje novinara Srbije registrovalo 132 napada na novinare, od čega devet fizičkih, a pominje se i suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića, pretnje glavnom i odgovornom uredniku novina Danas Dragoljubu Petroviću, u pismu u kome se njemu i novinarima tog lista preti mecima zbog stavova o Kosovu, Republici Srpskoj i Juroprajdu.

Dodaje se da je predsednik Srbije Aleksandar Vučič osudio te pretnje, ali da istraga nije završena do kraja godine.

Izveštaj Stejt departmenta pominje i takozvane slap tužbe kao način pritiska na medije, kao i činjenicu da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić dobio sudski spor protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije. (Kraj) is/bdr

Tagovi:
Share: