Srbija nas je de fakto priznala

22:52 22. 03. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

PRIŠTINA - Ohridskim sporazumom Srbija je de fakto priznala Kosovo, izjavio je večeras u intervjuu Radio-televiziji Kosovo kosovski premijer Aljbin Kurti.

"Dobro sam pročitao tekst i kada sam video da postoje univerzalni koncepti nezavisnost, teritorijalni integritet i ravnopravnost strana, bio sam konstruktivan, ali što sam ja bio aktivniji i kreativniji, to je nastajao otpor druge strane, koji je krunisan nepotpisivanjem, jer i oni znaju, kao i ja, da je to faktičko priznanje Kosova", rekao je Kurti.

On je naveo da se, po pitanju Srpske pravoslavne crkve, u sporazumu navodi "formalizacija statusa", i da to ne znači promenu, već da "nešto imate, ali želite da se to formalizuje".

"Rekao sam u Ohridu da je Srbija sekularna država i da bi se formalizovao status kazao sam da sam zainteresovan da otvoreno razgovaram sa patrijarhom SPC Profirijem", objasnio je Kurti i dodao da je evropskim posrednicima i predsedniku Srbije poručio da nema smisla da versku instituciju predstavljaju zvaničnici sekularne države. (kraj) is/bdr

Share: