Za Balkan 106, 2 miliona dolara

17:42 23. 03. 2023. FoNet | Vera Barišić

VAŠINGTON - U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je danas Glas Amerike.

Kako se navodi u zvaničnom dokumentu Stejt departmenta, predviđena je pomoć za Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru za podršku ulasku u EU i reforme koje se u skladu tim moraju sprovesti.

Pomoć je predviđena i za napore da se suprotstave ruskom i kineskom uticaju i dezinformacijama, sa posebnim naglaskom na jačanje vladavine prava i tranparentnosti u vladi, borbu protiv korupcije, osnaživanje građanskog aktivizma i obezbeđivanje dinamičnog nezavisnog medijskog sektora.

"Predviđeni programi bi uključili i jačali lokalne vlasti i omladinu da se podstakne ekonomski rast, zaustavi odliv mozgova i promoviše pomirenje među različitim etničkim zajednicama", navodi se u predlogu budžeta.

Program bi ojačao odgovornost vlade kroz fiskalnu transparentnost i dao mogućnost građanima da motivišu predstavnike da budu odgovorni prema građanskom društvu.

Kako se navodi u predlogu budžeta, finansiranje bi promovisalo da privatni sektor vodi ekonomski rast, energetsku sigurnost i čistu energiju, sajber bezbednost, stabilan finansijski i regulatorni ambijent za investicije, i podržalo dijalog pod pokroviteljstvom EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Ove investicije bi stimulisale ekonomski oporavak od kovida 19, navodi se u predlogu budžeta Stejt departmenta u delu o stranim operacijama.

Taj budžet predložio je američki predsednik Džozef Bajden, a o njegovim delovima se raspravlja pred odborima Senata i Predstavničkog doma.(kraj) vbr/bdr

Share: