SAD podržava Sporazum iz Ohrida

15:28 27. 03. 2023. FoNet | Ljiljana Stojanović

BUJANOVAC - SAD stoje iza sporazuma u Ohridu i tražiće njegovu primenu, izjavio je danas u Bujanovcu američki ambasador u Srbji Kristofer Hil i podvukao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa ni na koji način neće biti deo Briselskog dijaloga.

On je istakao da je “veoma važno” formiranje Zajednice srpskih opština a Albancima sa juga centralne Srbije poručio da svoje problem rešavaju u razgovoru s državom Srbijom.

"Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselui tiče rešavanje problema između Beograda i Prištine i njegov cilj nije rešavanje bilo kakvih drugih manjinskih pitanja. Svakako, nisam ovde da govorim onima koji ovde žive šta treba da rade i kako da žive, to je između njih i države Srbije, ali svakako mogu da kažem da to nema nikakve veze s dijalogom u Briselu“, rekao je Hil.

Dodao je da bi radije govorio o pitanju zapošljavanja na ovom prostoru i izazova zbog činjenice da se ovo područje nalazi u neposrednoj blizini granica.

"Što se tiče Ohridskog sporazuma, 12 sati se razgovralo o tome šta su dve strane spremne da sprovedu i, što se mene tiče, to je veoma jasno“, rekao je američki ambasador.

On je podsetio da su svedoci tog sporazuma bili iz EU i da je „veoma jasno šta je svrha tog sporazuma i kako će se on sprovesti".

Na pitanje vezano za bombardovanje Srbije 1999. godine i njene sadašnje odnose sa SAd, Hil je rekao da "nijedan diplomata nije srećan ako diplomatija ne može da reši problem“.

On je izrazio žaljenje zbog izgubljenih života i dodao da „niko nije srećan da vidi još žrtava“.

"Mi želimo i u budućnosti da radimo na razvoju odnosa Srbiji i SAD jer ako se ti odnosi budu razvijali, to će biti na korist svih“, istakao je američki ambasador.

Hil je, posle sastanka s predsednikom opštine Bujanovac Nagipom Arifijem, rekao da je ovaj region veoma važan jer su tu dve granice.

“Smatram da je veoma važno da ljudi znaju šta se dešavalo u Ohridu. Preneo sam u Bujanovcu da SAD stoje uz ovaj sporazum i da će tražiti njegovu primenu”, rekao je Hil.

"Razgovrali smo kako učiniti da granice na Balkanu ne budu granice koje dele ljude već koje ih spajaju, kao i o različitiim načinima i modalitetima da se to postigne", rekao je američki ambasador.

Dodao je i da se do sada trudio da što više delova Srbije obiđe .

"Zato sam došao i u ovaj veoma važan region čiji razvoj može da pomogne i razvoju svih ostalih. Ono što svi želimo jeste da se ovaj region dalje razvija i zbog mira i bezbednosti“, poručio je Hil i dodao da postoji više programa pomoći ekonomij ovog regiona.

Predsednik opštine Bujhanovac Nagip Arifi je rekao da je ambasadoru SAD izneo ocene o političkoj i ekonomskoj situaciji u ovoj opštini i da je posebno istakao problem pasivizacije adresa.

Hil će sutra u Preševu razgovarati s predsednikom te opštine Šćiprimom Arifijem. (kraj) dar/ljs/dj

 
Share: