Bez promene stava o Kosovu

13:07 28. 03. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je danas u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.

Obavestio me je predsednik Srbije Aleksandar Vučić o nedavnim razgovorima sa Prištinom i podržavamo taj dijalog o normalizaciji odnosa, koji će doneti održivo rešenje, stabilnost područja i zamajac evropskom putu Beograda, izjavila je Katerina Sakelaropulu.

Prema njenim rečima, Grčka smatra da Srbija pripada evropskoj porodici.

Naglasila sam stabilan i čvrst stav Atine o potrebi priključenja Srbije Evropskoj uniji, izjavila je Katerina Sakelaropulu, uz konstataciju da su postojali pritisci na diplomatskom nivou, ali da to nije uticalo na stav Grčke.

Imamo doslednost u svojoj politici. Atina pozdravlja i podržava dogovor iz Ohrida koji su Beograd i Priština postigli o Aneksu implementacije plana EU o normalizaciji, navela je Katerina Sakelaropulu.

Ona je kao cilj odredila priključenje Zapadnog Balkana EU, pozdravila napredak u odnosima, ostvaren u Briselu i Ohridu, posebno Aneks sporazuma, i dodala kako je važno i korisno da se dijalog nastavi.

Katerina Sakelaropulu je ocenila da je napad Rusije na Ukrajinu pokazao da se za mir mora boriti.

Težnje za proširenjem teritorije nemaju mesta u Evropi u 21. veku. Ne vidi se perspektiva diplomatskog rešena tog spora, izjavila je Katerina Sakelaropulu.

Prema njenim rečima, proširenje EU na Zapadni Balkan će osigurati mir i bezbednost u regionu i sprečiti uticaj trećih strana, koje žele da intervenišu na tom prostoru.

Implementacija preuzetih obaveza Prištine će doprineti da se održe stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana, izjavila je Katerina Sakelaropulu. (kraj) dar/ivt/dj

Share: