Predbriselsko stanje

22:51 19. 04. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, komentarišući izjavu specijalnog izaslanika Vašingtona Gabrijela Eskobara da će SAD priznati izbore na Kosovu i Metohiji bez obzira što ih Srbiji bojkotuju, da smo se time "vratili u predbriselsko stanje", kada je bilo nevažno da li Srbi učestvuju na izborima i u institucijama ili ne.

Gostujući na RT Vojvodina, Dačić je ponovio da "novi briselski sporazum", odnosno prihvatanje francusko-nemačkog plana o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ne znači ni de fakto ni de jure priznanje Kosova, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić taj plan samo usmeno prihvatio i jasno naglasio da su crvene linije neprihvatanje nezavisnosti i nepristajanje na članstvo Kosova u UN.

Na pitanje ko bi potpisao novi Briselski sporazum, ako do toga dođe, Dačić je kazao da "Ohridski sporazum" konstatuje da se nije došlo do rešenja statusa KiM, već da postoje različiti pristupi statusu, tako što je za Beograd KiM autonomna pokrajina, a "za njih je nazavisno". (kraj) is/bdr

Share: