Sporazum postići i sprovesti

15:44 20. 04. 2023. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da je stvaranje Asocijacije srpskih opština na Kosovu test mogućnosti da se sporazum postigne, a zatim i sprovede.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da je stvaranje Asocijacije srpskih opština na Kosovu test mogućnosti da se sporazum postigne, a zatim i sprovede.

Ne možete očekivati od javnosti da veruje u međunarodne sporazume ukoliko se ne sprovode ni posle 10 godina, rekao je Hil novinarima nakon posete Skupštini Srbije, uz ocenu da su opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu ključne za ostvarenje napretka.

Apsolutno smo posvećeni formiranju Asocijacije srpskih opština, o čemu je namera utvrđena pre 10 godina, naveo je Hil.

On je izjavio da će SAD analizirati brojne aspekte predstojećih izbora na Kosovu, ali da je najbolje vreme za to po okončanju glasanja.

I mi i mnoge druge zemlje smatramo da nije najbolji trenutak za izbore. Nalazimo se u kritičnom i važnom momentu vezanom za dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rekao je Hil.

On je rekao da je zainteresovan da SAD budu u potpunosti obaveštene i primpremljene za sledeću fazu dijaloga i ključno pitanje vezano za budućnost srpske zajednice na Kosovu

"Želim da SAD budu u potpunosti spremne za dijalog, uz sve informacije iz Beograda", rekao je Hil. (Kraj) dar/drp/dj/bdr

Share: