Podela po pitanju sankcija

19:07 24. 04. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD -  Sednica skupštinskog Odbora za spoljne poslove, koja je prekinuta u decembru, nastavljena je danas i poslanici su raspravljali o oprečnim predlozima različitih opozicionih stranaka, odnosno o rezoluciji o uvođenju sankcija Rusiji i rezoluciji protiv uvođenja jednostranih sankcija kao instrumenta spoljne politike.

Objedinjeno se raspravljalo o predlogu rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU u vidu restriktivnih mera prema Rusiji, preporukama Vladi Srbije o novoj spoljnoj politici, Delkaraciji o potrebi jačanja saradnje sa Rusijom na bilateralnom nivou, Deklaraciji o "Srpskom mini-šengenu" i predlogu rezolucije Skupštine Srbije o zabrani korišćenja jednostranih sankcija kao instrumenta spoljne politike.

Članovi Odbora su odbacili sve predložene rezolucije i deklaracije.

Predsednik Obora za spoljne poslove Borko Stefanović predstavio je predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije kroz uvođenje sankcija Rusiji i istakao da je to u našem državnom, nacionalnom i strateškom interesu, dodavši da Srbija sama treba da izabere koji će paket sankcija uvesti. (kraj) is/and/bdr

Share: