Moratorijum na oružje

16:07 04. 05. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Vlada Srbije objavila je danas zaključke u kojima predlaže Moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja na dve godine, posle pucnjave u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kao i da Ministarstvo pravde razmotri snižavanje starosne granice za krivičnopravnu odgovornost maloletnih lica sa 14 na 12 godina.

U roku od tri meseca mora biti završena revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja, a u roku od šest meseci završiti kontrolu kako lica koja imaju dozvole drže oružje, a posebno kontrolu da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja, da li se oružje čuva odvojeno od municije i da li je na adekvatan način sprečen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim licima.

Kontrola svih streljana na teritoriji Srbije, da bude završena u roku od tri meseca, u roku od mesec dana pripremiti propise o uslovima i načinu korišćenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloletnim licima, navodi se u zaključcima sa sednice Vlade Srbije koje su prelei mediji.

Ministarstvu pravde se nalaže da u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika pripremi izmene zakona kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za lica koja omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posed vatrenog oružja i koja maloletna i druga neovlašćena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem. (kraj) vip/ivt

Share: