Nije vreme za slavlje

17:12 07. 05. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Delegacija Evropske unije u Srbiji objavila je danas da odlaže događaje i kampanje planirane za obeležavanje Dana Evrope u Srbiji, a šef Delegacije Emanuele Žiofre poručio je da "ovo vreme nije za slavlje, već za žaljenje i tugu".

Sve proslave Dana Evrope i kampanja u organizaciji Delegacije EU, planirane za sledeću nedelju biće odložene za kasnije datume, saopštila je EUinfo mreža.

Svakog 9. maja, Evropa slavi Dan Evrope, obeležavajući godišnjicu Šumanove deklaracije donete 9. maja 1950. Ta deklaracija se smatra momentom osnivanja Evropske unije, kada je napravljena vizija Evrope mira i solidarnosti, izgrađena na saradnji, demokratiji i poštovanju ljudska prava.

"Evropska unija i njene vrednosti, kao i saradnja Srbije i Evropske unije do njenog punopravnog članstva jesu nešto što bi trebalo negovati i slaviti. Ali, u svetlu tragedija koje su se poslednjih dana dogodile u Srbiji i koje su odnele živote previše nevinih ljudi, dece, školskog osoblja – smatramo da vreme nije za slavlje, već za žaljenje i tugu", poručio je ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji. (kraj) vip/bdr

Share: