Srbija i Kosovo prepreka miru

21:13 18. 05. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

VAŠINGTON - Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole izjavio je danas da Srbija i dalje mora da se uskladi sa evropskim sankcijama Rusiji i ocenio da su odnosi Srbije i Kosova jedna od najvećih prepreka trajnom miru i prosperitetu Zapadnog Balkana, javlja Glas Amerike.

Šole je danas govorio na pretresu u odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata o politici prema Zapadnom Balkanu.

Kako prenosi Glas Amerike, demokratski senator iz Nju Džersija Bob Menendez rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle postizanja dogovora Beograda i Prištine u februaru u obraćanju javnosti naveo da se ne slaže sa sporazumom, jer Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

"To je deo matrice da Vučić govori jednu stvar da umiri zapadne lidere, a govori druge stvari srpskom narodu, posredstvom državno kontrolisanih medija. Korišćenjem informacionog prostora i gušenjem civilnog društva, predsednik Vučić nastavlja da prihvata nacionalističke srpske narative i neguje viziju srpskog sveta", rekao je Menendez. (kraj) vip/and/mk

Share: