Hrabrost Vučića i Kurtija

16:41 21. 05. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

PODGORICA - Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar uveren je da lideri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, mogu da pokažu političku hrabrost neophodnu da se učine pravi koraci u dijalogu Beograda i Prištine i da ne vidi razlog zašto obaveze ne bi mogle biti ispunjene do kraja leta.

Dogovor o normalizaciji odnosa pod evropskim uslovima koji stvara miran, stabilan i predvidljiv odnos između dve neprijateljski nastrojene, susedne države je ogromno postignuće, rekao je Eskobar za crnogorsku agenciju Mina.

Bilo je potrebno mnogo političke hrabrosti i od predsednika Vučića i od premijera Kurtija da se stigne do tog dogovora, ocenio je Eskobar, dodajući da je to pravno obavezujući sporazum.

Potpredsednik Evropske komisije Đosep Borelj je rekao da je sporazum legalan i pravno obavezujuć. I oba su lidera to potvrdila. Sada se postavlja pitanje kako da ga u potpunosti implementiramo, ukazao je Eskobar.

On je naveo da je optimističan da će se stići do cilja, kao i da veruje da oba lidera mogu da pokažu političku hrabrost neophodnu da se učine pravi koraci.

Kod Srbije postoje određeni elementi koji moraju biti ispunjeni u pogledu priznavanja registarskih oznaka za automobile, ličnih karti i još neke stvari. I od Kosova se očekuje da formira Zajednicu srpskih opština. Izvinjavam se, to nije očekivanje. To je obaveza, poručio je Eskobar.

Sjedinjene Države žele da se ti procesi odvijaju što je brže moguće. Ne vidim razlog zašto se to ne bi moglo završiti do kraja leta, predvideo je Eskobar.

Govoreći o Otvorenom Balkanu, on je rekao da na tu inicijativu gleda kao na priliku za Crnu Goru i za region u pogledu ekonomske integracije.

Eskobar je ponovio da će SAD podržati sve inicijative koje približavaju Zapadni Balkan Evropi, kao i inicijative koje približavaju države regiona međusobno i koje su otvorene za sve njih, prenosi RTCG.

Drugim rečima, dok god je Otvoreni Balkan u potpunosti usklađen sa Berlinskim procesom, ne vidim razlog da mu se suprotstavimo i podržavamo ga, dodao je Eskobar. (kraj) vbr

On je upozorio je da postoji opasnost od mešanja Rusije u parlamentarne izbore u Crnoj Gori, zakazane za 11. jun.

Budite uvereni da će pokušati da iskoriste sve razlike i sve ustaljene metode - botove i dezinformacije u pokušajima da skrenu Crnu Goru sa njenog evropskog puta. Zato, da, brinem oko izbora ne samo u Crnoj Gori već i u regionu, dodao je Eskobar. (kraj) vbr/ivt/bdr

 
Share: