U kontaktu sa Kforom

18:39 26. 05. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Vojska Srbije je u kontaktu sa Kforom i očekujemo da ta misija bude daleko više angažovanija na terenu, da garantuje bezbednost, slobodu i ljudska prava svim građanima, poručio je danas ministar odbrane Miloš Vučević, podsećajući da su oko 14 sati data naređenja da se vojska razmesti ka administrativnoj liniji prema Kosovu.

Vučević je istakao da je posle dramatičnih scena na severu Kosova i Metohije i drastičnog pogoršanja bezbednosne situacije predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao naredbu da se stepen borbene gotovosti Vojske Srbije podigne na najviši nivo, saopštilo je Ministarstvo odbrane

Vojska Srbije razmešta se ka administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom i zauzima pozicije koje su vojnim dokumentima određene kao pozicije Vojske Srbije u ovakvim situacijama, naglasio je on.

Ocenjujući trenutnu bezbednosnu situaciju, Vučević je rekao da se obistinilo ono na šta je Vučić upozoravao - "da se Kurti neće zaustaviti i da će nastaviti da sprovodi aktivnosti koje su usmerene na dalje ugrožavanje srpske zajednice".

Mogu samo još jednom da potvrdim da je u toku pokušaj zauzimanja svih opština na severu Kosova i Metohije od strane apsolutno nelegitimno i nelegalno izabranih opštinskih rukovodstava, i to pod patronatom kosovske policije, odnosno specijalnih jedinica Prištine, rekao je Vučević i naglasio da je to pratila "blaga reakcija Euleksa i dosta smušena reakcija Kfora".

Sad je momenat da se EULEKS i međunarodna zajednica, a pre svega Kfor, pokažu u punom kapacitetu i da ne dozvole da se nastavlja progon Srba, poručio je Vučević.

Srbija je, prema njegovim rečima, maksimalno posvećena nastavku dijaloga i ne želi eskalaciju sukoba.

Ne želimo nikakve ratove i ne igramo se ratnih igara, ali ono što Kurti radi vodi nas ka crvenim linijama i to svako u međunarodnoj zajednici mora da zna, dodao je Vučević, koji nije isključio "ni drugi neki odgovor, koji će biti adekvatan opasnosti koje prete državi i građanima". (kraj) is/ivt

Share: