Kfor poziva na smirivanje

11:33 27. 05. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BRISEL - Kfor i NATO pozvali su danas na smiraivanje situacije na Kosovu i dijalog i saopštili da će obezbediti sigurno okruženje.

Portparolka NATO Oana Lungesku objavila je na Tviteru poziv institucijama na Kosovu da, uz deeskalaciju na terenu, "sve strane reše situaciju dijalogom".

"NATO_KFOR ostaje na oprezu i osiguraće bezbedno i sigurno okruženje", navela je Lungesku povodom jučerašnjih incidenata na severu Kosova.

Nasilan upad u zgrade lokalne uprave u opštinama na severu Kosova, gde su gradonačelnici izabrani na izborima 23. aprila koje su Srbi bojkotovali, juče su osudile Sjedinjene Države, naglasivši da će akcije prištinskih vlasti "imati posledice po bilatralne odnose" SAD i Kosova.

"Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju akcije Vlade Kosova u pristupanju opštinskim zgradama na severu Kosova nasilnim putem, koje su preduzete uprkos savetima SAD i evropskih partnera Kosova", poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Te aktivnosti su snažno i nepotrebno podigle tenzije, potkopavajući naše napore da pomognemo u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i imaće posledice po naše bilateralne odnose sa Kosovom, naglasio je Blinken u saopštenju koje je pernela američka ambasada u Beogradu. (kraj) vip

Share: