Bez kazne za kršenje sankcija

23:03 02. 06. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

ČOLPON ATA - Evropska unija obećava da neće kažnjavati zemalja Centralne Azije zbog zaobilaženja sankcija izrečenih Rusiji i nada se da će ih diplomatskim putem ubediti da ne podržavaju Moskvu, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na konferenciji za novinare posle samita Centralna Azija-EU u Kirgistanu.

Već smo preduzeli mnoge mere protiv onih koji podržavaju rusku ratnu mašinu, a sada razgovaramo o 11. paketu sankcija kako bismo smanjili rizik od njihovog zaobilaženja, ali želim da bude jasno da ne primenjujemo nikakve eksteritorijalne mere, već želimo da sarađujemo sa svim našim partnerima širom sveta samo kroz dijalog, rekao je Mišel, prenosi Tas.

On je istakao da je specijalni izaslanik EU za sankcije Dejvid O'Saliven već imao priliku da se sastane sa predstavnicima svih zemalja u regionu i da razgovara sa njima o svim pitanjima vezanim za sankcije kako bi, s jedne strane, ubedili partnere da ne pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije, a sa druge da bi čuli od njih o posledicama sankcija. (kraj) is

Share: