Zaštititi decu od eksploatacije

09:16 12. 06. 2023. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog danas je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada, podsetilo na nužnost da deca, kao najosetljivija društvena grupa, budu zaštićeni od svake vrste eksploatacije, pa tako i radne, te da prilikom eventualnog radnog angažmana moraju da dobiju dodatnu i adekvatnu zaštitu.

Primereno angažovanje deteta u porodičnim poslovima, poslovima van kuće tokom raspusta, sa ciljem obezbeđivanja zarade za svoje potrebe, rad koji je primeren uzrastu deteta, a koji pri tom ne ometa školovanje ili slobodno vreme deteta, smatra se poželjnim i neophodnim radi sticanja radnih navika i funkcionalnog osposobljavanja za život.

Ministarstvo je ukazalo da eca koja žive i odrastaju u teškim materijalnim i socijalnim uslovima lako postaju žrtve nedozvoljenog radnog angažovanja. Mogućnosti za tako nešto se uvećavaju ukoliko se siromaštvo i socijalna isključenost dece i roditelja poklapaju sa pripadnošću nekoj od društveno osetljivih podgrupa. (kraj) vbr/dj

Share: