Odluka neusaglašena sa SAD

10:53 30. 06. 2023. FoNet | Tijana Krnjaić

VAŠINGTON - Odluka Vlade Kosova o proglašavanju organizacija pod nazivima "Civilna zaštita" i "Severna brigada" terorističkim nije doneta u koordinaciji sa Vašingtonom i drugim međunarodnim partnerima, saopštio je američki Stejt Deparment, navodi danas Glasa Amerike.

Trebalo je da odluka bude usaglašena sa najbližim međunarodnim partnerima, uključujući one čija je primarna odgovornost da obezbede stabilnost Kosova. Ponovo pozivamo Kosovo da se uzdrži od jednostranih poteza, u trenutku dok sa svim stranama radimo na rešavanju trenutne krize, poručio je Stejt Department.

Navodi se da SAD osuđuju neprihvatljivo nasilje nad vojnicima Kfora.

Vlada Kosova odlučila je u četvrtak da "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu" proglasi "terorističkim organizacijama".

Pod „Civilnom zaštitom“ Vlada Kosova označava strukturu koja je na Kosovu postojala i funkcionisala u sistemu Srbije i reagovala u vanrednim situacijama.

Ta organizacija je zvanično prestala da postoji pre više od pet godina, na osnovu sporazuma Kosova i Srbije o rasformiranju paralelnih struktura.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio da "nelegalne formacije 'Civilna zaštita' i njena komponenta 'Severna brigada' predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju bezbednosti i ustavnom poretku Kosova".

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja rekao je da bezbednosne institucije rade na identifikaciji i reakciji na "pretnje ustavnom poretku i bezbednosti Kosova". (kraj) drp/tk/dj

Share: