Smanjena dostupnost hrane

13:11 08. 08. 2023. FoNet | Desk

VAŠINGTON - Ruska invazija na Ukrajinu gurnula je u neizvesnost milione ljudi širom sveta zbog rasta cena i smanjene dostupnosti hrane, upozorio je specijalni američki izaslanik za globalnu bezbednost hrane Keri Fauler i ukazao da Rusija nije aktivna na humanitarnom frontu.

Ruski doprinos Svetskom programu za hranu je mali, finansijski čak i ispod mnogih zemalja u razvoju, ocenio je Fauler, napominjući da Moskva, uprkos obećanjima, afričkim zemljama nije isporučila određenu količinu žita, koje je, kako je najavila, trebalo da dostavi besplatno.

Prema njegovim rečima, to bi, inače, bila kap u čaši potreba, naročito u poređenju sa onim što je Moskva "skinula sa tržišta", a bilo bi namenjeno afričkim zemljama da nije bilo napada na Ukrajinu.

Ako pogledate širu sliku, zemljama na globalnom jugu zaista je potrebna naša pomoć u razvoju njihovih poljoprivrednih prehrambenih sistema, naglasio je Fauler.

Potrebna im je pojačana sigurnost hrane. U ovoj sam oblasti već nekoliko decenija i moram da kažem da nikada u životu nisam video projekat razvoja poljoprivrede u zemlji u razvoju koji finansira ili nadgleda Rusija. Jednostavno su odsutni. Oni nisu na terenu u tom pogledu, zaključio je Fauler. (kraj) def/dj

Share: