Pritisak na Šolca

17:46 11. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Zahtevu Ukrajine da joj Nemačka za odbranu od Rusije pošalje krstareće rakete Taurus pridružuju se sve glasniji i iz zemlje. Među kritičarima opreznog nastupa socijaldemokratskog kancelara Olafa Šolca ponovo je uticajna političarka liberalne FDP, članice vladajuće koalicije.

Javna rasprava podseća na onu koja je prošle godine prethodila Šolcovoj odluci da konačno odobri slanje nemačkih tenkova Leopard na ukrajinsko ratište. Kancelar je ovaj put oprezan jer Taurus može da gađa ne samo ruske položaje u dubini okupirane ukrajinske zemlje, već i duboko u Rusiji.

Nedeljnik Špigel (Spiegel) je u petak, pozivajući se na izvore, naveo da ministarstvo odbrane o prepravci projektila, za sada izgleda uslova za slanje, razgovara sa vojnom industrijom.

Pomake po pitanju zahteva Ukrajine da dobije te projektile iz rezervi Bundesvera prethodnog dana je nagovestio i t-online. Pozivajući se na izvore iz vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD), portal tvrdi da će vlada "uskoro" saopštiti odluku o isporuci.

Ministarstvo je u petak na sve to kratko saopštilo samo da "nema političke odluke o tome."

Ni sam ministar odbrane Boris Pistorijus (Pistorius) nije bio mnogo opširniji, rekavši da još nije vreme za odluku, ali uz primedbu kako "nismo mi jedini koji ne šalju krstareće rakete" Ukrajini. To, međutim, jesu već učinile Velika Britanija i Francuska.

Prema Špigelu, vlada od proizvođača Taurusa zahteva da softverski ograniči programiranje meta. Kancelar Olaf Šolc (Scholz), naime, želi da isključi mogućnost da rakete gađaju ciljeve u Rusiji.

Izvori iz vojne industrije su za magazin rekli da je reprogramiranje sasvim moguće, ali da će trajati nekoliko sedmica.

Kijev od Berlina zahteva krstareće rakete Taurus za bombardovanje ruskih položaje daleko iza linije fronta u okupiranom delu Ukrajine.

Nemačka vlada je uzdržana jer ti projektili mogu da dobace i do teritorije Rusije. Pistorijus je pre neki dan rekao da su ograničenja povezana sa slanjem Taurusa Ukrajini "očigledna," ali tada nije isključio mogućnost isporuke u budućnosti.

Isporuku nije isključila ni predsednica Šolcove Socijaldemokratske partije (SPD) Saskia Esken, koja je listu Rajniše post (Rheinische), mada "u SPD još nismo razgovarali o takvim crvenim linijama" i ukazala da Nemačka takve odluke donosi u dogovoru sa saveznicima.

Sa druge strane je - ponmovo - šefica odbora Bundestaga za odbranu Mari-Agnes Štrak-Cimerman (Marie Strack-Zimmermann). Ona se u četvrtak uveče izjasnila protiv odlaganja sa pošiljkom raketa.

"Imamo dovoljno Taurusa. Dobar deo je odmah spreman za upotrebu," rekla je za TV Fenix (Phoenix). "Ukrajini je to hitno potrebno i vreme je da dobiju zeleno svetlo."

Članica liberalne FDP, najmanje stranke u Šolcovoj koaliciji, od početka ruske agresije u Ukrajini je među najglasnijim zagovornicima brzog i širokog naoružavanja napadnute zemlje.

Ona je često i vokalni kritičar Šolcovog opreznog pristupa naoružavanju Ukrajine.

"Verujem da je problem ponovo u kancelarijatu, gde toj temi ne dozvoljavaju da izbije na vrh i ljuti me što sada vodimo raspravu koja veoma podseća na onu o slanju tenkova," rekla je sada.

Političar opozicine Demohrišćanske unije (CDU)specijalizovan za vojnopolitička pitanja Johan Vadepul (Johann Wadephul) od Šolcove koalicije zahteva jasan stav, umesto "novog cirkusa."

"Nama je važno da odluka o krstarećim raketama Taurus bude dobro odmerena, da bude jasno da nikako ne upliće vojnike Bundesvera i da arsenal Luftvafea mora biti popunjem istovremeno sa pošpiljkom," rekao je Vadepul.

Share: